Main image

2019 nyarától jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), ami már a kibocsátás első hetében rendkívüli népszerűségnek örvendett a magyar befektetők körében. A meghirdetett 100 milliárd forintos keret 20%-a pár óra leforgása alatt elfogyott. A jelek szerint a keretnek nincs felső korlátja, ez egy elméleti keretösszeg, amit rugalmasan módosíthatnak a kereslet függvényében. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy minden héten új sorozatot bocsátanak ki a papírból, ami mindig új keretösszeggel indul.

Mikor érdemes állampapírban gondolkodni?

A fix kamatozású értékpapírok előnye a nagyobb biztonság az árfolyam hullámzásával szemben. Ezeknek az értéke is csökken és emelkedik az árfolyam szerint, de közel sem olyan mértékben mint a részvényeknél. Az államkötvények azonban kevesebb hozamot hoznak, mint a részvények, mert kisebb rizikóval is bírnak. Éppen ezért érdemes nagyobb részt ilyen típusú kötvényekbe befektetni, ha közeli az az időpont, amikor a pénzre szükség van.

Milyen költségei vannak?

Az állampapír jegyzésének költsége attól függ, hol vesszük meg a papírt. A bankok és brókercégek az értékesítésért felszámíthatnak egy bizonyos mértékű tranzakciós díjat, illetve a számlavezetésnek is lehet költsége. Aki közvetlenül az Államkincstárnál nyit számlát, annak a számlanyitás és számlavezetés is ingyenes. A június 1-jét követően kibocsátott lakossági állampapír-sorozatok után már nem kell a 15%-os kamatadót fizetni, ebbe beletartozik a MÁP+ is.

Szemmel látható kamat

A MÁP+ esetében a kamat mértéke az első félévben évi 3,5%, a második félévben évi 4%, ezt követően minden évben 50 bázisponttal emelkedik a kamat, tehát a 2. évben évi 4,5%, a 3. évben évi 5%, a 4. évben évi 5,5%, az 5. évben pedig évi 6% jár a befektetésünk után. Ezzel az 5 éves futamidő alatt a papírral elérhető hozam 4,95%. Kamatfizetés után a kapott kamat automatikusan újra befektetésre kerül ugyanabba az állampapír sorozatba.

Összességében az új MÁP+ tehát egy egészen meggyőző befektetési lehetőség a biztonságos vagyongyarapításra. Vannak azonban magasabb hozamot kínáló stabil befektetési lehetőségek, amiket Magyarországon kizárólag az SFC-n keresztül érhet el. Szeretne már az első évben magas kamatokat kapni befektetett vagyona után?

Kérjen konzultációs időpontot SFC tanácsadójától!